Geen inkijk, hoge UV-wering en een sportieve look die bij elke kijkhoek verandert. Het zijn slechts enkele voordelen van chameleon folie. Niet voor niets is deze verkleurende raamfolie dé nieuwe hype onder autoliefhebbers. Hoewel veel chameleon folies wettelijk gezien voldoende licht doorlaten, gaan er geruchten rond dat de Nederlandse politie boetes uitdeelt aan bestuurders van auto’s met deze folie. We kunnen ons voorstellen dat dit de nodige vragen bij je oproept. Kun je met chameleon folie legaal de weg op of niet?

Wetgeving rondom raamfolie op autoruiten

In Nederland geldt een strenge wetgeving voor het blinderen van autoruiten. Vanwege de verkeersveiligheid mogen er geen vreemde, onnodige voorwerpen op de autoruiten zitten en mogen de ruiten niet verkleuren. De bestuurder moet immers voldoende zicht hebben. Het aanbrengen van raamfolie mag, maar dan moet de folie aan een aantal strenge voorwaarden voldoen.

Zo moet raamfolie op de voorruit en de voorste portierramen ten minste 55% licht doorlaten. De achterzijruiten en de achterruit mogen een lagere lichtdoorlatendheid hebben, mits de auto aan beide kanten een buitenspiegel heeft. Deze regels gelden voor zowel personenauto’s als bedrijfswagens.

Is chameleon folie op je voorruit wel of niet legaal?

Chameleon folie – ook wel bekend onder de naam kameleon folie – is een raamfolie met een paarsblauw, groen of rood effect. Er bestaat onduidelijkheid onder auto-eigenaren over het feit of chameleon folie wel of niet legaal is. Ook wij krijgen er regelmatig vragen over.

Toch zijn er verhalen bekend van automobilisten die bekeurd werden voor het rijden met chameleon folie. De reden? Verkleuring van de ruit.

We willen vooropstellen dat alle folies van Luna Glass Tinting voldoen aan de lichtdoorlatendheid van minimaal 55%. Dit geldt ook voor onze chameleon folie, deze heeft een lichtdoorlaatbaarheid van 65%. Toch zijn er verhalen bekend van automobilisten die bekeurd werden voor het rijden met chameleon folie. De reden? Verkleuring van de ruit. Deze reden maakt het voor auto-eigenaren die hun autoruiten willen tinten, extra verwarrend.

Want, wanneer is er sprake van verkleuring? Je zou zeggen dat chameleon folie die uit slechts één kleur bestaat, niet voor verkleuring van de ruit zorgt. Toch heeft een deel van de ruit met deze folie, bij een bepaalde lichtinval, een andere kleur. Er is dus een grijs gebied als het gaat om het blinderen van ruiten met chameleon folie.

Chameleon folie voorruit

Boete bij te lage lichtdoorlaatbaarheid of verkleuring

Het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD), voert regelmatig controles uit op auto’s die voorzien zijn van raamfolie. Met een speciaal ontwikkeld apparaat meet de politie de hoeveelheid licht die een autoruit doorlaat.

Zijn jouw autoramen geblindeerd of getint en blijkt de lichtdoorlatendheid van de folie tijdens een controle te laag? Of veroorzaakt de folie verkleuring van de ruit? Dan kan je een boete verwachten, geheel in lijn met de Regeling voertuigen. Deze kan oplopen tot enkele honderden euro. In sommige gevallen wordt het kentekenbewijs deel 1 (A) ingevorderd. In dat laatste geval heb je als automobilist een aantal weken de tijd om ervoor te zorgen dat jouw auto weer aan de gestelde eisen voldoet.

Chameleon folie aanbrengen

De toekomst van chameleon folie

Chameleon folie wint de laatste jaren aan populariteit. Ook bij Luna Glass Tinting stijgt de vraag naar deze speciale raamfolie. Hoewel onze chameleon folie met een lichtdoorlatendheid van 65% op dit moment legaal is in Nederland, weten we niet of dat zo blijft. Gezien de stijgende populariteit van de folie, verwachten we dat de regelgeving rondom het blinderen van ramen in de toekomst wordt aangescherpt. Vanwege deze onzekerheid en het feit dat Luna Glass Tinting alleen wettelijk toegestane folies wil verkopen en aanbrengen, willen we je vooraf waarschuwen dat we op dit moment voldoen aan de huidige wet en regelgeving, maar dat er op korte termijn een verandering plaats kan gaan vinden. Uiteraard houden we de actuele wet- en regelgeving nauwlettend in de gaten.

Meer weten? Neem gerust contact op

Heb je naar aanleiding van deze informatie nog vragen of ben je benieuwd naar wat Luna Glass Tinting voor jou kan betekenen op het gebied van autoraamfolie? Neem gerust contact op met onze specialisten.