Er zijn verschillende soorten glasschades. Eén daarvan is een thermische breuk. Een thermische breuk in glas kan veel problemen veroorzaken. Denk aan onverwachte kosten, het verlies van energie-efficiëntie en schade aan eigendommen. In dit artikel leggen we daarom uit wat thermische breuken zijn, hoe je deze kunt herkennen en wat je moet doen als je een thermische breuk in je ruit hebt. Uiteraard is voorkomen altijd beter dan genezen. Daarom geven we ook enkele tips om thermische breuken te voorkomen. Tot slot leggen we uit welke invloed raamfolie heeft op het ontstaan van een thermische breuk.  

Wat is een thermische breuk?

Thermische breuken komen vooral voor in isolatieglas. Kort gezegd is het een barst in glas die veroorzaakt wordt door temperatuurverschillen tussen het glas en de buitenlucht. Warmt een ruit te snel op en ontstaat er een temperatuurverschil van meer dan 30 graden Celsius, dan kan er drukspanning ontstaan, waardoor het glas breekt. Een thermische breuk is niet gevaarlijk, maar het glas moet wel vervangen worden, omdat het anders schade kan toebrengen aan eigendommen.

Thermische breuk door raamfolie

Ook na het aanbrengen van raamfolie kan een thermische breuk ontstaan. Sterker nog, in enkele gevallen wordt een thermische breuk veroorzaakt door glasfolie. Niet alle folies kunnen zonder risico op isolatieglas geplaatst worden. Daarnaast kan raamfolie op de verkeerde zijde worden aangebracht, waardoor deze te veel warmte absorbeert of gaat botsen met de isolerende of zonwerende coating van het glas. Met alle gevolgen van dien.

Ben je van plan om raamfolie aan te brengen? Schakel dan altijd een specialist in. Deze berekent altijd eerst het risico op thermische barsten, zodat deze in de meeste gevallen voorkomen kunnen worden.

Thermische breuk herkennen

Om grote problemen te voorkomen is het verstandig om direct actie te ondernemen bij thermische breuken. Maar hoe ziet een thermische breuk eruit? Een thermische breuk in het glas kun je vaak herkennen aan een breuklijn die begint haaks aan de rand van het glas en daarna verschillende vertakkingen krijgt. De barst neemt grillige vormen aan, waardoor de breuk gemakkelijk te onderscheiden is van andere breuken.

thermische ruitbreuk door folie

Vooral isolatieglas is gevoelig voor dit soort breuken. Je vindt een thermische breuk dan ook vaak in dubbel glas, HR++ glas en triple glas.

Is een thermische breuk verzekerd?

Helaas valt een thermische breuk niet onder de garantie van de glaszetter of leverancier. Dit komt omdat dit niet het gevolg is van een productfout. Wel wordt een thermische breuk in glas steeds vaker vergoed door de verzekering. De voorwaarden verschillen uiteraard per verzekeraar.

Heb je raamfolie van Luna Glass Tinting op je ramen? Wij geven alleen garantie op de gebouwraamfolie zelf. We berekenen voor het plaatsen altijd of raamfolie een verhoogt risico geeft op ruitbreuk. Dit doen we in samenwerking met onze partner Saint-Gobain. Na akkoord van deze leverancier plaatsen we de folie zonder verhoogt risico.

Kun je een thermische breuk repareren?

Een thermische breuk is helaas niet te repareren. Bij een dergelijke breuk moet de gehele ruit dus worden vervangen.

Thermische breuk voorkomen

Hoewel een thermische breuk niet gerepareerd kan worden, is deze eenvoudig te voorkomen door de kans op temperatuurverschillen te verkleinen. Dat kan op de volgende manieren:

  • Plaats overgordijnen, jaloezieën of lamellen. Zorg dat je deze op afstand van het glas plaatst;
  • Maak het glas niet nat op een hete zomerdag;
  • Plaats geen verwarmingselementen te dicht bij het glas;
  • Plaats geen grote voorwerpen direct achter de ruit;
  • Laat je ramen regelmatig controleren door professionals;
  • Overweeg gehard glas. Dit glas is thermisch behandeld en is beter bestand tegen grote temperatuurverschillen.

Raamfolie laten aanbrengen? Voorkom een thermische breuk

Wil jij raamfolie laten aanbrengen? In de meeste gevallen kan dat zonder problemen. In uitzonderlijke gevallen kan het mis gaan. 9 van de 10 gevallen zijn dan te verklaren door zwakke plekken van het plaatsen van de ruit. Dit kunnen glassplinters aan de randen zijn of kleine haarscheurtjes. Het kan natuurlijk zijn dat het glas er al jaren zonder problemen in heeft gestaan. Doordat er folie aangebracht is zal de ruit iets meer warmte absorberen en kan dit net de druppel zijn waar de ruit nu wel breekt.

Laat daarom altijd van te voren een glasinspectie uitvoeren, zodat je zeker weet dat jouw ruiten geschikt zijn voor folie. Ga bovendien nooit zelf aan de slag met folies, maar schakel een specialist in. De kans op thermische breuken wordt daarmee aanzienlijk verkleind. Wil je meer informatie over het plaatsen van raamfolie door een expert? Neem gerust contact met ons op.

Veelgestelde vragen over thermische breuken

Wat is een thermische breuk?

Een thermische breuk is een barst in glas die veroorzaakt wordt door grote temperatuurverschillen tussen het glas en de buitenlucht.

Hoe herken je een thermische breuk?

Een thermische breuk is te herkennen aan het grillige karakter van de breuk. De breuklijn begint aan de rand van het glas en krijgt daarna vertakkingen.

Is een thermische breuk verzekerd?

Een thermische breuk wordt in de meeste gevallen vergoed door de verzekering. De voorwaarden kunnen per verzekeraar verschillen.

Hoe voorkom je een thermische breuk?

Door de kans op grote temperatuurverschillen te verkleinen, kan een thermische breuk voorkomen worden.