Of je jouw autoruiten nu wilt blinderen voor meer privacy, een luxere uitstraling of om de zon te weren, de raamfolie die je gebruikt moet altijd voldoen aan de wet- en regelgeving. Om de veiligheid op de weg te garanderen gelden er in Europa strenge regels op het gebied van raamfolie en coatings. Je autoruiten tinten mag, maar dan moet de folie wel een bepaald percentage aan licht doorlaten. Maar hoeveel precies? En geldt dat percentage voor zowel de voorruit als de zij- en achteruiten? Luna Glass Tinting legt uit.

Met hoeveel procent mag je je ramen blinderen?

Verkleuringen, beschadigingen of onnodige voorwerpen die het zicht van de bestuurder belemmeren, mogen niet op autoramen zitten. Ook folies en coatings die de lichtdoorlatendheid van de ramen sterk verminderen zijn niet toegestaan. Zeker bij regenachtig weer of als het donker is kunnen donkergetinte ruiten namelijk tot gevaarlijke situaties in het verkeer leiden.

Toch is het blinderen van autoramen niet helemaal verboden. Maar hoe donker mag je je ramen dan tinten? En zit er een verschil tussen de voor- en achterruit? Hieronder zie je precies met hoeveel procent je welke ramen mag blinderen.

  • De voorruit van de auto moet minimaal 55% licht doorlaten.
  • De voorste zijruiten van de auto moeten minimaal 55% lichtdoorlatend zijn.
  • De achterste zijruiten van de auto mogen donkerder zijn, mits de auto voorzien is van een rechter zijspiegel.
  • De achterruit van de auto mag donkerder zijn, mits de auto voorzien is van een rechter zijspiegel.

 

Hoe donker mag je ramen tinten voor?

Zoals je ziet gelden er voor de voorruit en de voorste zijruiten de strengste regels. Een voorruit blinderen is alleen toegestaan met een folie die minstens 55% van het licht doorlaat. Is de lichtdoorlatendheid minder, dan wordt het zicht van de bestuurder te veel beperkt.

 

Hoe donker mag je ramen tinten achter?

Wil je de achterruiten blinderen? Zowel de achterste zijruiten als de achterruit zelf, mag je voorzien van een donkergetinte folie. De auto moet dan wel zijn uitgerust met een rechter zijspiegel.

 

Boete voor onvoldoende doorzichtigheid van autoruiten

De regels omtrent het blinderen van autoramen staan in de Europese richtlijn 92/22/EEG en de Regeling voertuigen. De politie controleert regelmatig met een gecertificeerd meetmiddel of bestuurders van geblindeerde auto’s aan de regelgeving voldoen. Als blijkt dat er onvoldoende lichtdoorlatendheid is, kunnen er fikse boetes worden opgelegd. In een enkel geval wordt zelfs het kentekenbewijs ingevorderd.

Meer over de regels omtrent het tinten van autoramen lees je in ons artikel ‘Regelgeving autoramen blinderen’.

Verschillende tintpercentages in ons assortiment

Wil jij je autoramen laten tinten, zorg dan voor het juiste percentage lichtdoorlatendheid en schakel een betrouwbare partij in. Luna Glass Tinting is al jaren dé specialist op het gebied van autoraamfolie. Wij hebben een uitgebreid aanbod aan raamfolie met verschillende tintpercentages.

De folies zijn zon- en/of warmtewerend en hebben een lichtdoorlaatbaarheid tussen de 5 en 70%. Dus of je nu alleen je achteruit wilt laten tinten of ook de voor- en zijruiten, Luna Glass Tinting kan je volledig tot dienst zijn.

 

Folie Garant certificaat

De raamfolies van Luna Glass Tinting zijn goedgekeurd door alle officiële instanties. Dit betekent dat je zonder problemen de weg op kunt. Word je toch aangehouden door de politie? Geen zorgen. Wanneer je je autoramen door ons laat tinten, krijg je het Folie Garant certificaat mee. Hierop staan alle gemeten waardes van jouw raamfolie. Wel zo geruststellend.

thermische ruitbreuk door folie

Autoruiten laten tinten door Luna Glass Tinting?

Wil jij je autoruiten blinderen en wil je niet alleen een strak resultaat, maar wil je ook voldoen aan de wet- en regelgeving? Dan ben je bij Luna Glass Tinting dus aan het goede adres. Onze gecertificeerde monteurs weten als geen ander hoe ze de raamfolie vakkundig op jouw autoramen moeten monteren. Dit doen ze uiteraard in onze stofvrije montageruimte. Bovendien ben je bij ons verzekerd van hoogwaardige, goedgekeurde folies en jarenlange garantie.

Neem gerust contact op voor de mogelijkheden of voor het maken van een afspraak.