Ben je van plan om zelf je autoramen te blinderen? Zorg er dan voor dat je dit goed aanpakt, zodat je luchtbellen en oneffenheden voorkomt en op een veilige manier de weg op kunt.

Om je op weg te helpen leggen wij je in deze blog stap voor stap uit hoe je het beste zelf autoruiten kunt blinderen.

1. Meet de huidige lichtdoorlatendheid

Aan het blinderen van autoramen zijn regels verbonden. In Nederland moet de voorruit van een auto minimaal 75% lichtdoorlatendheid hebben. Voor de zijruiten is dit percentage 70%. De achterruit mag minder lichtdoorlatend zijn, mits je auto een rechterbuitenspiegel heeft.

Het is mogelijk dat je auto al geen 100% lichtdoorlatendheid heeft, doordat hij in de fabriek al is gecoat. Laat daarom eerst de lichtdoorlatendheid van je auto meten als je zelf autoramen gaat blinderen. Zo voorkom je dat je dat je een boete krijgt of dat je auto wordt afgekeurd tijdens de APK.

2. Maak de auto goed schoon

Weet je zeker dat je je auto volgens de regels mag blinderen? Dan kun je beginnen. Start met het schoonmaken van de autoramen met glasreiniger. Verwijder bijvoorbeeld eventuele lijmresten van stickers en zorg ervoor dat de ruit schoon, vetvrij en droog is. Maak ook de rest van de binnenkant van je auto zo schoon en stofvrij mogelijk.

3. Knip de blindeerfolie op maat

Meet met een rolmaat de afmetingen van de ruit. Op de folie kun je vervolgens met potlood de juiste afmetingen tekenen en deze uitknippen. Meet aan de randen eventueel 2 centimeter extra, zodat je zeker genoeg hebt. Rol de folie vervolgens op de buitenkant van de folie uit, om te controleren of deze echt goed op maat is. Snijd overtollige stukken eventueel met een mesje weg.

4. Breng de blindeerfolie aan

Als de afmetingen helemaal kloppen, kun je beginnen met het blinderen van de ramen. De blindeerfolie wordt aan de binnenkant van de auto aangebracht. Spray hiervoor eerst wat water gemengd met afwasmiddel op de autoraam.Als de ruit goed nat is, haal je een hoekje van de beschermlaag van de folie en maak je ook dat hoekje nat. Plaats de folie op de autoruit en haal vervolgens voorzichtig de rest van de beschermlaag beetje bij beetje weg. Blijf de nieuwe stukken folie steeds een beetje natspuiten voor het beste resultaat.

5. Verwijder eventuele luchtbellen en oneffenheden

Zit de blindeerfolie er helemaal op? Dan kun je beginnen met het verwijderen van de luchtbellen en oneffenheden onder de folie. Dit doe je door met een ramenwisser of ijskrabber over de folie te strijken. Ben je hiermee klaar? Dan kun je veilig de weg op met je zelf geblindeerde auto!

Dus zelf autoramen blinderen? Of toch niet?

Het blinderen van autoramen is specialistenwerk. Wil je een naadloos resultaat, maar heb je moeite met het zelf blinderen van je autoramen? Bij Luna Glass Tinting geven we je graag advies over de beste aanpak. Daarnaast kun je bij ons ook terecht om je autoruiten te laten blinderen.

Wij werken met de professionele blindeerfolie van Saint Gobain Solar Gard, die niet verkrijgbaar is voor particulieren. Met deze folie zorgen we ervoor dat jouw autoruiten naadloos geblindeerd worden. Daarnaast krijg je 10 jaar garantie en een gratis onderhoudspakket.

Wil je meer weten over de mogelijkheden, klik dan door naar achterruit blinderenvoorruit blinderen of zijruiten blinderen.

Kies jouw tint en plan meteen een afspraak in of neem contact met ons op door te bellen naar (0499) 37 60 60 of te mailen naar info@lunaglasstinting.nl. We zijn je graag van dienst.