Kan er ruitbreuk ontstaan na het aanbrengen van raamfolie?
Het antwoord is simpel! Jazeker!
Hoe komt dit?
Jaren geleden was het adviseren van raamfolie heel eenvoudig. Er was toen alleen maar enkel glas of dubbel glas, en in combinatie met raamfolie ging dat meestal prima.
Sinds HR++ glas zijn intrede deed, en andere meer complexe glassystemen, zoals HR++ glas met zonwerende coatings en nu zelfs triple glas, moet er degelijk onderzoek worden gedaan. Welke raamfolie kan worden aangebracht voor welk type glas?
Waardoor gaat het soms toch nog fout?
Er zijn verschillende oorzaken aan te wijzen waardoor ruitbreuk ontstaat. Laten we er eens 10 noemen:
- Het kan zijn dat de installateur van raamfolie te weinig kennis van de glassoorten en de folie heeft om een goed advies uit te kunnen brengen.
- Er zijn glassoorten waar absoluut GEEN raamfolie geplaatst mag worden.
- Raamfolie die aan de binnenzijde gemonteerd wordt wat veel te veel warmte absorbeert, waardoor er spanning en een breuk in het glas ontstaat.
- De ruit wordt gedeeltelijk voorzien van raamfolie waardoor er een temperatuur verschil in het glas ontstaat.
- Er wordt geen rekening gehouden met z.g. “slagschaduw” dat erin resulteert dat een gedeelte van de raam in de schaduw, en een gedeelte in de zon ligt waardoor er verschil van temperatuur op het glas ontstaat.
- Er wordt geen rekening gehouden met de staat van het frame of kozijn.
- De installateur krijgt minimale ondersteuning van zijn fabrikant of folie leveranciers.
- Er bevindt zich al een zwak punt aan de rand van het glas, wat soms niet zichtbaar is omdat het in de sponning of achter de rubber zit. Hier zal het glas het eerste gaan scheuren.
- Het glasbedrijf heeft het ander glas geplaatst als eerder in het pand is geplaatst. Dit komt nog wel eens voor bij glas dat eerder vervangen is.
- De folie gaat botsen met de zonwerende coating die in het glas is verwerkt.
Thermische breuk raamfolie
Een thermische breuk veroorzaakt door raamfolie komt haaks van een rand van het glas. Daarna krijgt hij vertakkingen die alle kanten op kunnen gaan.
Luna Glass Tinting erkent afnemer en installateur van raamfolie fabrikant Saint-Gobain Solar Gard kan berekeningen maken en zo controleren of er een verhoogt risico is op ruitbreuk.
Wij zijn het daarom eens met de onderstaande uitspraak:
“Geadviseerd wordt om het aanbrengen van raamfolie op bestaand glas altijd uit te laten voeren door een gespecialiseerd bedrijf. Dit soort bedrijven geven ook garanties af op de folie en het geleverde werk en kunnen bijvoorbeeld berekenen wat de extra thermische belasting voor het glas is bij het gebruik van een bepaalde folie type”. Hierdoor kunt u ruitbreuk voorkomen.
Hoe zit het dan met mijn glas garantie?
Wanneer er iets verandert aan het glas vervalt altijd de garantie van de glasleverancier. Maar wat houdt de garantie op het glas nu eigenlijk in? Op glas zit vrijwel altijd 10 jaar garantie. De garantie op glas houdt in dat bij verminderd zicht, een waas, condens of het loslaten van de coating het glas kosteloos vergoed wordt. De plaatsing van het glas zit hier niet bij inbegrepen! Op thermische breuken wordt nooit garantie gegeven.
Nemen jullie mijn garantie over?
We krijgen vaak de vraag of we garantie geven op thermische ruitbreuk. Natuurlijk kunnen wij niet meer garantie geven dan je glasleverancier nu doet. Wij hebben zelfs het glas niet geleverd en geplaatst. Het is dus niet mogelijk om daar garantie op te geven.
Wat we wel doen is berekenen of een raamfolie verhoogt risico geeft op ruitbreuk. Wij hebben het geluk met een folie merk te werken van een van de grootste glas leveranciers van de wereld. Saint-Gobain maakt voor ons berekening van de combinatie raamfolie en bestaand glas. Daarbij nemen we de kozijnen eventuele slagschaduw mee. Na akkoord van Saint-Gobain kunnen we de folie zonder verhoogt risico monteren.
Gaat het dan nooit mis?
In uitzonderlijke gevallen kan het mis gaan. 9 van de 10 gevallen zijn dan te verklaren door zwakke plekken van het plaatsen van de ruit. Dit kunnen glassplinters aan de randen zijn of kleine haarscheurtjes. Het kan natuurlijk zijn dat het glas er al jaren zonder problemen in heeft gestaan. Doordat er folie aangebracht is zal de ruit iets meer warmte absorberen en kan dit net de druppel zijn waar de ruit nu wel breekt. In de meeste gevallen wordt de ruit dan aan de verzekering opgegeven.
Ruitbreuk voorkomen?
Wil je ruitbreuk voorkomen na het plaatsen van glasfolie? Laat je ramen dan altijd eerst inspecteren door een erkend installateur. Interesse om jouw huis of pand te laten voorzien van raamfolie? Bekijk dan onze raamfolie laten aanbrengen pagina of neem direct contact op. Wij helpen je graag verder met advies op maat.