Het isoleren van je ramen is een slimme en ook duurzame keuze. Niet alleen kun je jouw ramen isoleren tegen de kou. Het is ook mogelijk om je ramen te isoleren tegen de warmte. Zo bespaar je op energiekosten en verhoog je op een effectieve wijze de isolatiewaarde van je ruiten. Maar wat is de beste manier om je ramen te isoleren? We lichten de verschillende mogelijkheden graag voor je toe! 

Manieren om je ramen te isoleren

Raamisolatie is een vak apart en het is dan ook belangrijk dat het goed en nauwkeurig wordt uitgevoerd. Naast het feit dat er veel verschillende ramen zijn, denk aan enkel glas, dubbel glas of HR-glas, is het ook zo dat er meerdere mogelijkheden zijn voor het isoleren van ramen. Er is voor ieder raam een perfecte oplossing en wij helpen je graag om deze te vinden. Bespaar op je energierekening in de winter en geniet van een heerlijk binnenklimaat in de zomer. 

Zoals eerder aangegeven zijn er meerdere mogelijkheden om je ramen te isoleren. Zo kun je isolatiefolie aanbrengen, dubbelglas laten plaatsen, tochtstrips aanbrengen of misschien wel voorzetramen plaatsen. Iedere mogelijkheid heeft zo zijn voor- en nadelen en die zetten we graag voor jou op een rijtje.

Isolatiefolie aanbrengen

De eerste mogelijkheid is het aanbrengen van isolatiefolie. Isolerende raamfolie is geschikt voor zowel enkel- als dubbel glas. Van enkel glas maak je als het ware dubbel glas, en dubbel glas verhoog je tot HR-glas. Zo houd je de warmte beter in huis en verbruik je minder energie.

Het aanbrengen van isolatiefolie wordt veel gebruikt voor het isoleren van monumentale panden. Wet en regelgeving laat het vaak niet toe ramen te vervangen of voorzetramen te plaatsen bij deze panden. Daarnaast is het een goedkoper alternatief voor het vervangen van je ramen, met vrijwel hetzelfde resultaat.

folie aanbrengen

Ramen isoleren tegen kou of tegen warmte, beide is mogelijk. Zo kun je warmtewerende raamfolie laten plaatsen om warmte en zonnestralen tegen te houden. Het is milieuvriendelijk en energiebesparend, zo hoeft je airco minder hard te werken in de zomer.

Voordelen

 • Besparing op energiekosten
 • Mag geplaatst worden op ramen van monumentale panden
 • Eenvoudig en goedkoper alternatief voor het vervangen van ramen
 • Gaat verkleuring van kostbare spullen tegen
 • Warmtewerende folie/ warmte reflecterende folie
 • Geen overlast bij de montage
 • Het hele jaar een aangenaam binnenklimaat
 • Vrijwel niet zichtbaar

Nadelen

 • De ruiten worden iets donkerder
 • Moeilijk te installeren

Hoe breng je isolerende raamfolie aan?

Ramen isoleren met isolatiefolie is een secuur klusje en wordt dan ook vaak uitgevoerd door specialisten. Want je wil natuurlijk wel dat het goed gebeurt.

Stap 1. Raam en kozijnen reinigen 

Het is belangrijk dat de ramen én kozijnen van tevoren goed schoon zijn. Een klein vuiltje is achteraf lastig of zelfs niet weg te halen.

Stap 2. Raam opmeten en folie op maat snijden

Omdat het echt maatwerk is, worden de ramen van tevoren opgemeten en wordt de folie nauwkeurig afgesneden.

Stap 3. Folie aanbrengen

De folie breng je aan op de binnenkant van de ramen. Het aanbrengen gaat heel zorgvuldig van boven naar beneden.

Stap 4. Folie besproeien en glad strijken 

Als de folie op het raam zit, besproei het met water en strijk het netjes glad.

Dubbelglas plaatsen

Heb je enkel glas en wil je jouw ramen isoleren tegen kou? Dan is het plaatsen van dubbel glas een ideale oplossing. Het is een duurzame investering die zich zeker laat terugbetalen. Wanneer je van enkel glas overgaat op dubbel glas, merk je direct een enorm verschil in warmte, maar ook zeker in kosten. Zo creëer je een hoger wooncomfort en bespaar je op je energierekening.

Het plaatsen van dubbel glas kun je zelf doen, maar is misschien verstandiger om uit te besteden. Niet alleen weet je dat het goed gebeurt, ook heb je er zelf geen omkijken naar. Laat je dubbel glas plaatsen door een specialist? Dan heb je garantie op het isolatieglas en op de plaatsing. Wanneer je zelf aan de slag gaat, heb je deze garantie niet. 

Tot slot stijgt de waarde van je woning door het plaatsen van dubbel glas. Dit draagt namelijk bij aan het energielabel van je woning. 

Voordelen

 • Besparing op energiekosten
 • Minder last van tocht en lawaai
 • Duurzame investering
 • Niet zichtbaar
 • Het hele jaar een aangenaam binnenklimaat

Nadelen

 • Hoge isolerende werking kan condensatie veroorzaken
 • Plaatsing is niet overal mogelijk (bijvoorbeeld wanneer je in een monumentaal pand woont of glas-in-loodramen hebt).

Tochtstrips aanbrengen

Op een gemakkelijke, voordelige en snelle manier isolatie voor ramen aanbrengen? Dat doe je met tochtstrips. Tocht is onaangenaam en kan op lange termijn ook voor schimmelvorming zorgen. Het is een kleine moeite om de naden en kieren bij jouw ramen na te gaan en dicht te plakken, maar het resultaat is direct merkbaar. Je wooncomfort gaat direct omhoog.

Het fijne aan tochtstrips is dat ze bij ieder raam zijn aan te brengen. Tochtstrips zijn gemakkelijk op maat te maken en erg flexibel. Doordat de strips zelfklevend zijn, is het aanbrengen binnen no time gebeurd.

Voorzetramen plaatsen

Woon je in een monumentaal pand of in een pand waarin het niet mogelijk is om de ramen te vervangen? Ramen isoleren tegen kou doe je dan het beste door voorzetramen te plaatsen. Voorzetramen zijn qua werking te vergelijken met dubbelglas. Een extra laag om jouw woning beter te isoleren.

Het is een glasplaat die naadloos aansluit op een raam en op de kozijnen wordt gemonteerd. Hierdoor ontstaat een isolerende luchtlaag tussen het originele raam en het voorzetraam.

Zo voorkom je dat warmte niet door het raam naar binnenkomt of juist ontsnapt. Ook houdt het geluid van buitenaf gedeeltelijk tegen waardoor je minder overlast ervaart.

Voordelen

 • Besparing op energiekosten
 • Geluid blijft buiten en de warmte blijft binnen
 • Aangenaam wooncomfort
 • Duurzame investering
 • Eenvoudig te verwijderen
 • Snel en gemakkelijk te monteren

Nadelen

 • Er kan condens optreden
 • Niet altijd mogelijk (bij monumentale panden mag je niet altijd voorzetramen plaatsen)

Isolerende gordijnen

Met een isolerend gordijn houd je de kou die van de ramen komt tegen. Het gordijn beschikt namelijk over een extra laag die helpt om de tempraturen in je woning te reguleren. In de zomer helpen de gordijnen om de warmte van buiten tegen te houden.  

Isolerende gordijnen

Je ramen laten isoleren tegen de kou en warmte?

Welke vorm van raamisolatie kies jij? Ramen isoleren tegen kou en warmte doen we bij Luna Glass Tinting dagelijks. Met onze jarenlange ervaring en vakkundige kennis vinden we voor iedere woning de perfecte oplossing. Bespaar energiekosten en verhoog jouw wooncomfort met de beste raamisolatie. Begin meteen, bijvoorbeeld met isolerende raamfolie.