De mogelijkheden voor raamfolie zijn eindeloos. Net als de voordelen. Toch moet je bij de aanschaf en installatie van glasfolie goed opletten. Want, is raamfolie bijvoorbeeld geschikt voor HR++ glas? Dat is een vraag die we bij Luna Glass Tinting steeds vaker krijgen. Het korte antwoord is: ja, maar dan moet de folie wel aan een aantal voorwaarden voldoen. In deze blog gaan we dieper in op deze voorwaarden en leggen we uit wat je kunt doen om schade, zoals een thermische breuk, te voorkomen.

Wanneer mag je folie plaatsen op HR++ glas?

Er zijn verschillende soorten raamfolie. Heb jij HR++ glas? Dan is het belangrijk om te weten dat niet elke folie geschikt is voor jouw ramen. HR++ glas is dubbelglas dat voorzien is van een ultradunne coating en een edelglasvulling tussen de glasplaten. Deze elementen zorgen ervoor dat het glas een zonwerende- en isolerende werking heeft.

Dat is precies de reden waarom je voorzichtig moet zijn met het plaatsen van raamfolie. Zo kunnen metaaldeeltjes uit donkergetinte zonwerende folie de werking van HR++ glas tegengaan. Deze folie en warmtewerende folie mogen daarom alleen op de buitenzijde van dubbel HR++ glas geplaatst worden. Raamfolies die geen warmte opnemen, zoals inbraakwerende raamfolie en anti inkijk folie, kunnen wel op HR++ glas gemonteerd worden.

Tip: weet je niet of je HR++ glas hebt? Kijk dan op de aluminium strip tussen de glasplaten. Zie je de letters HR, dan gaat het om HR++ glas.

Waar moet je op letten bij het plaatsen van glasfolie?

Raamfolie is een uitstekende keuze als je kleine veranderingen wilt aanbrengen. Denk aan meer privacy in het gebouw of een prettiger werkklimaat. Wil je glasfolie plaatsen op jouw ruiten? Om schade en andere problemen te voorkomen moet je rekening houden met het volgende:

  • Plaats alleen raamfolie die geschikt is voor jouw glassoort (installeer dus geen zon- of warmtewerende raamfolie aan de binnenkant van HR++ glas)
  • Plaats geen folie op glas met zwakke plekken, zoals krassen of barsten
  • Houd rekening met de staat van het kozijn of frame
  • Voorkom temperatuurverschillen in het glas door slagschaduw
  • Plaats raamfolie altijd over de gehele ruit
  • Laat raamfolie aanbrengen door een erkend raamfolie bedrijf voor het beste resultaat

Risico’s verkeerd plaatsen raamfolie HR++ glas

Er zijn dus beperkingen als het gaat om raamfolie voor HR++ glas. Luna Glass Tinting raadt het gebruik van donkergekleurde raamfolie op HR++ glas af. De risico’s van het verkeerd plaatsen van de folie zijn namelijk groot. HR++ glas is gevoelig voor hoge temperaturen. Plaats je toch warmtewerende of zonwerende raamfolie aan de binnenkant (en dus op de coating) van het HR++ glas, dan kan het glas de warmte niet kwijt. De kans op een thermische breuk is dan groot.

Ook bij andere soorten raamfolie is waakzaamheid geboden. Wordt een raamfolie verkeerd op de ruit geplaatst, dan kan het zijn dat bepaalde delen van het glas warmer worden dan andere. De spanning die hierdoor op het glas ontstaat kan leiden tot een ruitbreuk.

thermische ruitbreuk door folie

Voorkom schade: laat raamfolie op HR++ glas plaatsen door een erkend installateur

Uiteraard wil je er alles aan doen om schade aan je ruit te voorkomen. Laat je raamfolie daarom plaatsen door een erkend installateur. Erkende installateurs weten niet alleen precies welke raamfolie geschikt is voor HR++ glas, ze geven vaak ook garanties af op de folie en het geleverde werk.

Zo levert en installeert Luna Glass Tinting hoogwaardige glasfolie met maar liefst 16 jaar garantie. Daarnaast controleren wij elke ruit grondig en berekenen we of er bij het gebruik van bepaalde folies een verhoogd risico is op een thermische breuk. Uiteraard ben je bij ons ook verzekerd van een vakkundige montage, zonder luchtbellen.

Luna-Glass-Tinting-Solar-Gard-premium-partner-300x196

Raamfolie op HR++ glas laten plaatsen? Neem contact op!

Heb je na het lezen van deze blog nog vragen over het plaatsen van raamfolie op HR++glas? Of wil je raamfolie laten aanbrengen op HR++ glas en wil je verzekerd zijn van een vakkundige montage, zonder problemen achteraf? De specialisten van Luna Glass Tinting staan voor je klaar. Neem gerust contact op voor advies op maat.