De zomers in Nederland worden steeds langer en warmer. En waar de zomer voor velen hét moment is voor vakantie, zijn er toch velen die tijdens de warmte gewoon moeten werken.

Niemand werkt productiever van druppelend zweet op het voorhoofd.
Daarom is het belangrijk dat de werktemperatuur aangenaam is.

Maar wat is nu de ideale temperatuur op kantoor?
En hoe warm mag het zijn op de werkvloer?

Wij zochten het voor je uit.

De ideale temperatuur op de werkvloer

Te hoge temperaturen zorgen voor een verminderde productiviteit en kunnen zelfs leiden tot gezondheidsklachten. Niet alleen de buitentemperatuur is van invloed op hoe warm het is op de werkplek, ook de luchtvochtigheid in het gebouw en de fysieke inspanning die medewerkers moeten leveren spelen een rol.

Daarnaast verschilt de ideale temperatuur op de werkvloer per medewerker. Waar de een al gauw een vest aantrekt, trekt de ander er eerder eentje uit. Met meerdere mensen in één ruimte, is het dan ook lastig om een temperatuur te hanteren die voor iedereen prettig is. 

De Arbowet adviseert echter een werktemperatuur waar minimaal 90% van de werknemers zich goed bij voelt. In de zomer is dit meestal een temperatuur tussen de 23-26°C.

De maximale temperatuur op kantoor en de werkvloer 

De Arbowet stelt geen maximale temperatuur voor veilig werken op kantoor en de werkvloer. Wel vindt je in het arboportaal algemene regels om te bepalen of de temperatuur te hoog is voor de werkzaamheden die er worden verricht.

Dit zijn de regels voor kantoren en werklokalen:

  • Voor zittend kantoorwerk geldt een maximum temperatuur van 30°C.
  • Voor licht fysiek kantoorwerk geldt een maximale temperatuur van 28°C.
  • De maximum temperatuur bij inspannend werk is 26 graden Celsius. Hierbij moet een voelbare luchtstroom aanwezig zijn. Is deze luchtstroom er niet? Dan is de maximale temperatuur 25°C.
  • Bij zeer intensief werk is de maximale temperatuur 25°C. Ook hiervoor geldt dat er een voelbare luchtstoom moet zijn. Anders mag het niet warmer dan 23°C zijn op de werkvloer.

Bij welke temperatuur mag iemand werk weigeren?

De algemene regels voor kantoren en werklokalen zijn vuistregels. Een werkgever hoeft zich hier dus niet aan te houden en werknemers kunnen dan ook niet zomaar werk weigeren.

Wel moet een werkgever ervoor zorgen dat werknemers geen gezondheidsschade oplopen door te hoge temperaturen op kantoor, de winkelvloer of in de fabriekshal.

Is het toch te warm op de werkvloer en vormt de hitte een gevaar voor de gezondheid? Dan is de werkgever verplicht om persoonlijke beschermingsmiddelen te verstrekken en maatregelen te nemen.

Wat te doen tegen warme kantoren en werkruimtes?

Wanneer de zon hoog aan de hemel staat, kan de temperatuur op de werkvloer al gauw oplopen. Hebben jouw werknemers last van een te warm kantoor of een hete fabriekshal? Dan zijn er verschillende maatregelen die je kunt nemen om het binnenklimaat te beïnvloeden.

Naast het plaatsen van airco of klimaatbeheersing, is het slim om warmte bij de bron aan te pakken. Het bevestigen van gebouwraamfolie met isolerende en/of zonwerende functie op je (kantoor)pand is een eenvoudige en betaalbare manier om warmte buiten de deur te houden en de productiviteit van werknemers te behouden.

Er zijn verschillende gebouwraamfolies op de markt die warmte reduceren of schadelijk UV licht blokkeren. Zo heeft Luna Glass Tinting bijvoorbeeld de Solar Gard Sentinel SX50 en de Sentinel Plus QX.

Allebei uitstekend warmtewerende folies (tot wel 68% minder zonnewarmte), zonder in te leveren op het aanzicht van je gebouw.

Doordat de folie warmtewerend is, hoeven airco systemen minder hard te werken om de werkruimte koel te houden. Hierdoor kun je tot wel 30% besparen op je energierekening. Daarmee ligt de terugverdienperiode van de folie tussen de 4 tot 7 jaar.

Maatregelen bij werken in de hitte

Om werknemers nog meer te ondersteunen bij warmte op de werkplek, zijn onderstaande maatregelen aangeraden:

  • Drink veel water
  • Zorg ervoor dat je voldoende zout binnen krijgt
  • Voer een tropenrooster in: begin eerder zodat de werkdag eerder klaar is
  • Verkort de werktijd
  • Las extra pauzes in
  • Vermijd of verminder zware lichamelijke inspanning
  • Draag luchtige kleding, bij voorkeur katoen
  • Voer warme lucht af via ventilatoren
  • Pas zonwering toe, met voorkeur buiten
  • Verhoog de luchtsnelheid met ventilatoren

Bron: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Neem contact op voor advies en hulp

Is het tijd om iets te doen aan de warmte op jouw werkvloer?

Wij hebben een ruim aanbod aan warmtewerende raamfolies waarmee je de temperatuur op kantoor of de werkvloer kunt beïnvloeden.

Neem gerust contact met ons op of plan een online afspraak in. We helpen je graag!