Er wordt steeds meer glas gebruikt in gebouwen als kantoren, schoolgebouwen en winkelpanden. Licht en ruimte spelen namelijk een belangrijke rol in het welzijn van mensen. Met meer en grotere raampartijen, wordt er een open en ruimtelijk uitstraling gecreëerd.
Naast deze voordelen brengt het gebruik van veel glas ook nadelen met zich mee. Er zijn namelijk grotere veiligheidsrisico’s verbonden aan glas. Om deze risico’s te minimaliseren zijn er regels in het Bouwbesluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) opgenomen. In dit Bouwbesluit staan regels over situaties wanneer doorvalveilig glas verplicht is. We vertellen je hier graag meer over!
Wat is doorvalveilig glas?
Doorvalveilig glas is beglazing die zo sterk is dat personen er niet doorheen kunnen vallen. Bij dit glas wordt er gebruik gemaakt van gelaagd glas. Veel voorkomende toepassingen zijn gevelopeningen of glazen vloerafscheidingen, zoals bij balkons en balustrades, waar de kans op doorval groot is.
Doorvalveilig glas bouwbesluit
In sommige situaties zijn de risico’s op doorvallen zo groot en de gevolgen zo vervelend, dat het verplicht is om glas doorvalveilig uit te voeren. De maatregelen en verplichtingen omtrent glas staan beschreven in het Bouwbesluit van 2012.
Zo is doorvalveilig glas verplicht in de volgende situaties:
- In woningen en openbare gebouwen is doorvalveilig glas verplicht als het glas onder de 85 centimeter begint, gerekend vanaf de vloer;
- In kinderdagverblijven is dit zelfs verplicht tot een hoogte van 120 centimeter;
- Bij een niveauverschil van meer dan 1 meter moet het glas voorzien worden van een afscheiding.
Het doorvalveilige glas moet gemonteerd worden aan de kant waar het risico op stoten het grootst is. In een kinderdagverblijf bijvoorbeeld, moet het gelaagde veiligheidsglas aan de zijde van de speelplaats zitten.
Wat is het verschil tussen doorvalveilig en letselveilig glas?
Het is een misvatting dat ‘letsel beperkend glas’ doorvalveilig is. Dit glas beperkt persoonlijk letsel bij een eventuele breuk, maar zal alsnog in stukken uiteenvallen, waardoor doorval mogelijk is. Glas is pas doorvalveilig als er bij het aanstoten geen openingen ontstaan. Vaak gaat het om PVB-gelaagd veiligheidsglas. Het glas voldoet dan aan de NEN 3569 en NEN-EN12600.
Eisen doorvalveilig glas: dikte en eigenschappen
Ook het glas zelf moet aan de normen van het Bouwbesluit voldoen. Deze eisen zijn afhankelijk van het type constructie en de functie van het gebouw.
Doorvalveilig glas is altijd gelaagd veiligheidsglas. Dit glas bestaat uit minimaal twee glasplaten van 4 millimeter met daartussen een PVB-folie. Dubbel glas of gehard glas is geen doorvalveilig glas. Wel kun je, afhankelijk van de constructie en functie van het gebouw, met gehard glas aan de eisen van het bouwbesluit voldoen. Dit is het geval wanneer het glas is voorzien van veiligheidsfolie. Deze folie zorgt ervoor dat het glas bij een breuk bij elkaar wordt gehouden en persoonlijk letsel beperkt wordt.
Veiligheidsfolie als doorvalbeveiliging
Wil je de kans op doorval in jouw kantoorpand, kinderdagverblijf of ander gebouw verkleinen? Dan is het raadzaam om de ruiten van het gebouw te voorzien van veiligheidsfolie.
Luna Glass Tinting heeft veiligheidsfolies die voldoen aan de laatste normen omtrent doorvalbeveiliging. Met onze folie zorgen we ervoor dat het glas bij een breuk aan elkaar blijft hangen. Na installatie van de veiligheidsfolie geven we zelfs een Saint-Gobain EN12600-certificaat af.
Voordelen van doorvalveilige glasfolie
- Aanzienlijk goedkoper dan veiligheidsglas
- Beschermt tegen glasscherven en glassplinters
- Leverbaar in verschillende uitvoeringen: transparant, zonwerend en inkijkwerend
- Lange levensduur van tussen de 15-20 jaar
- Voldoet aan HACCP-regels, toegestaan voor: horeca, zorg en voedingsindustrie
Meer weten over doorvalbeveiliging?
Wil je meer informatie over doorvalbeveiliging of heb je advies nodig over veiligheidsfolie? Neem gerust contact met ons op. Je kunt bellen naar (0499) 37 60 60 of mail naar info@lunaglasstinting.nl!