Je ziet het steeds vaker: kantoren, schoolgebouwen en winkelpanden die voorzien zijn van veel glas. De veelal hoge ramen geven het gebouw een open, ruimtelijke uitstraling.

Toch kleven er, zeker op plaatsten waar veel personen aanwezig zijn, grote veiligheidsrisico’s aan glas. In sommige situaties is het daarom raadzaam om doorvalveilig glas te gebruiken.

Maar wat is dit precies en wanneer is doorvalveilig glas verplicht?

We vertellen je er graag meer over.

Wat is doorvalveilig glas?

Doorvalveilig glas is beglazing die zo sterk is, dat personen er niet doorheen kunnen vallen. Het glas wordt toegepast bij gevelopeningen, glazen vloerafscheidingen of andere toepassingen waar de kans op doorval groot is.

Het is een misvatting dat ‘letsel beperkend glas’ doorvalveilig is. Dit glas beperkt persoonlijk letsel bij een eventuele breuk, maar zal alsnog in stukken uiteenvallen waardoor doorval mogelijk is.

Glas is pas doorvalveilig als er bij het aanstoten geen openingen ontstaan. Vaak gaat het om PVB-gelaagd veiligheidsglas. Het glas voldoet dan aan de NEN 3569 EN12600.

Doorvalveilig glas bouwbesluit

In sommige situaties zijn de risico’s op doorvallen zo groot en de gevolgen zo vervelend, dat het verplicht is om glas doorvalveilig uit te voeren. De maatregelen en verplichtingen omtrent glas staan beschreven in het Bouwbesluit van 2012.

Zo is doorvalveilig glas verplicht in woningen en openbare gebouwen als het glas begint onder de 85 centimeter, gerekend van de vloer. In kinderdagverblijven is dit zelfs verplicht tot een hoogte van 120 centimeter. Daarnaast moet het glas voorzien worden van een afscheiding als je vanaf het gebouw meer dan 1 meter naar beneden kan vallen.

Het doorvalveilige glas moet gemonteerd worden aan de kant waar het risico op stoten het grootst is. In een kinderdagverblijf bijvoorbeeld, moet het gelaagde veiligheidsglas aan de zijde van de speelplaats zitten.

Bron: Rijksoverheid.bouwbesluit.com

Eisen doorvalveilig glas: dikte en eigenschappen

Ook het glas zelf moet aan de normen van het bouwbesluit voldoen. Deze eisen zijn afhankelijk van het type constructie en de functie van het gebouw.

Doorvalveilig glas is altijd gelaagd veiligheidsglas. Dit glas bestaat uit minimaal twee glasplaten van 4 millimeter met daartussen een PVB-folie.

Dubbel glas of gehard glas is geen doorvalveilig glas. Wel kun je, afhankelijk van de constructie en functie van het gebouw, met gehard glas aan de eisen van het bouwbesluit voldoen.

Dit is het geval wanneer het glas is voorzien van veiligheidsfolie. Deze folie zorgt ervoor dat het glas bij een breuk bij elkaar wordt gehouden en persoonlijk letsel beperkt wordt.

Veiligheidsfolie als doorvalbeveiliging

Wil je de kans op doorval in jouw gebouw verkleinen?

Dan is het raadzaam om de ruiten van het gebouw te voorzien van veiligheidsfolie.

Luna Glass Tinting heeft veiligheidsfolies die voldoen aan de laatste normen omtrent doorvalbeveiliging. Met onze folie zorgen we ervoor dat het glas bij een breuk aan elkaar blijft hangen. Na installatie van de veiligheidsfolie geven we zelfs een Saint-Gobain EN12600-certificaat af.

Voordelen van doorvalveilige glasfolie

De voordelen van doorvalveilige glasfolie bij bestaande bouw of renovatie is dat het glas niet vervangen hoeft te worden. Kosten voor nieuw glas en eventuele aanpassingen aan kozijnen of schilderwerk zijn dus niet nodig.

Verder kan de folie gemonteerd worden met zeer weinig overlast. Werk of activiteiten kunnen gewoon doorgaan zoals altijd, omdat er geen sprake is van hak-of breekwerk.

Folie voldoet ook aan HACCP-regels

Onze veiligheidsfolie voldoet ook aan de HACCP-regels.

De folie is dus toegestaan voor:

  • Horeca
  • Zorg
  • Voedingsindustrie

De veiligheidsfolie beschermt tegen glasscherven en glassplinters, is goedkoper dan regulier veiligheidsglas en kent een lange levensduur.

Daarbij is de folie ook leverbaar in zonwerende en/of inkijkwerende uitvoering.

Meer informatie?

Wil je meer informatie over doorvalbeveiliging of heb je advies nodig over veiligheidsfolie? Neem gerust contact met ons op.

Je kunt bellen naar (0499) 37 60 60 of mail naar info@lunaglasstinting.nl.

We zijn je graag van dienst.